Prowansalskie tartaletki  to pyszne, warzywne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pyszny bakłażan, cukinia i pieczarki doprawione dużą ilością ziół prowansalskich świetnie komponują się zapieczone w kruchym cieście pod pierzynką z masy jajeczno-serowej. Smaczne i proste danie.


Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić
Farsz:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 6-7 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Masa jajeczna:
  • 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego
  • szczypta soli
  • 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania
  • 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
  • świeżo starty parmezan
  • świeże zioła
  • sos czosnkowy


Ciasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Z podanej ilości powinno wyjść ciasta na 3 małe tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut.

Farsz
Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut.

Masa jajeczna
Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami oraz startym parmezanem. Można podać z sosem czosnkowym.


Smacznego, Klaudia.



 

1 komentarz: